![](/media/lib/128/n-fast-food-9dbb49c51099ff1359974c7d6a3ad1c2.jpg)
Fast food sprawia, że układ odpornościowy staje się bardziej agresywny
12 stycznia 2018, 15:39Układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową i wysokokaloryczną dietę jak na zakażenie bakteryjne.
![](/media/lib/86/n-alkohol-bd4e7c49a9e73b452cf1f603dfbfcc21.jpg)
Niewielkie ilości alkoholu prowadzą do przerostu flory bakteryjnej
29 listopada 2011, 18:23Umiarkowane spożycie alkoholu - jeden drink dziennie w przypadku kobiet i dwa w przypadku mężczyzn - może prowadzić do zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth, SIBO)
![](/media/lib/134/n-pszczoly-589960edecbddc65273e273e12e1f8b8.jpg)
Neuroprzekaźnikowe wyzwalacze agresji u pszczół
1 lutego 2018, 07:19Zidentyfikowano mechanizm neurologiczny, który leży u podłoża agresji pszczół w odpowiedzi na zagrożenie.
![](/media/lib/90/n-bandaz-0c81c053519115cb3771af52b7fe182d.jpg)
Bandaż kieruje odtwarzaniem naczyń
16 grudnia 2011, 10:15Amerykanie opracowali bandaż, który stymuluje i kieruje wzrostem naczyń krwionośnych na powierzchni rany. Bandaż, nazywany pieczęcią mikrowaskularną, zawiera żywe komórki, które dostarczają czynniki wzrostu do uszkodzonych tkanek według z góry zaplanowanego wzorca. Po tygodniu wzór pieczątki znajduje już odzwierciedlenie w układzie naczyń.
![](/media/lib/301/n-eksperyment-819163907cc5417e081e7e3c2bcac9b9.jpg)
Podglądanie mózgu za pomocą EEG
23 lutego 2018, 11:54Na Uniwersytecie Toronto Scarborough powstała technika, która pozwala cyfrowo zrekonstruować obrazy, które postrzega dana osoba, na podstawie danych zebranych przez EEG.
![](/media/lib/96/n-miganie-8505f38b6a37c3338e8423f3a3233820.jpg)
Niesłyszący szybciej reagują na mowę ciała
13 stycznia 2012, 08:58Osoby niesłyszące, które posługują się językiem migowym, szybciej rozpoznają i interpretują język ciała niż niemigający ludzie słyszący - twierdzą naukowcy z Uniwersytetów Kalifornijskich w Davis oraz Irvine (Cognition).
![](/media/lib/304/i-trappopisplanet-5f84a78876b3f3fd8720221aa1f10301.jpg)
Planety TRAPPIST zbyt mokre, by podtrzymać życie?
21 marca 2018, 10:33Astronomowie z Arizona State University (ASU) oraz Vanderbilt University uważają, że planety wokół gwiazdy TRAPPIST-1 mogą być zbyt wilgotne, by podtrzymać życie. W artykule opublikowanym na łamach Nature Astronomy zespół wykorzystał pochodzące z wcześniejszych badań dane dotyczące masy, średnicy i gęstości planet by określić ich skład.
![](/media/lib/100/n-receptory-smaku-na-trzustce-e30864312a628514d87b00f2f7967f4d.jpg)
Smakowanie fruktozy trzustką
7 lutego 2012, 12:47Komórki beta wysp trzustki wykorzystują do wykrycia fruktozy receptory smaku. W odpowiedzi wydzielają insulinę.
![](/media/lib/306/n-amphiprion-chrysopterus-70c3b1ec9d160e1ccf38571928dc6b56.jpg)
Ryby zestresowane bieleniem
13 kwietnia 2018, 09:12Błazenki (Amphiprion chrysopterus), które żyją wśród zbielałych ukwiałów, przejawiają oznaki stresu (wyższe tempo metabolizmu).
![](/media/lib/105/n-pigulki-e19b5a80790f02523007e4a926281e16.jpg)
Suplementy witaminy E zmniejszają masę kostną?
5 marca 2012, 11:10Suplementy z witaminą E mogą zmniejszać masę kostną. Naukowcy z Keio University zauważyli, że myszy, którym podawano duże dawki witaminy E, miały mniejszą masę kostną od zwierząt z niedoborem tej witaminy.